SHARE THE VIBE | STEPHAN VELEMA presents EINDHOVEN
Merk Eindhoven
1 augustus 2018

SHARE THE VIBE | STEPHAN VELEMA presents EINDHOVEN

De video vertolkt de straatcultuur van Eindhoven. Maar het is ook een ode aan de grafische kant van de stad. Stephan vertelt over Anthon Beeke, de bekende ontwerper van wie hij les kreeg op de Akademie. Beeke verwierf faam met zijn naakte meisjes alfabet. Het inspireerde Stephan tot het uitbeelden van de vibes met dansers.

De setting is een beetje duister en dromerig. Buiten de realiteit, lijkt het. Het zouden zomaar beelden in iemands hoofd kunnen zijn. Samen met sound composer Joris Tillmans maakt hij er passende muziek bij. Wie goed luistert hoort een Japanse drum.

Veel van de bewegingen, zoals het maken van lussen met de armen waarmee de dansers iets lijken te ontvouwen, komen uit de urban danscultuur. Beide dansers, Simon Bus en Roy Overdijk, hebben een achtergrond als breakdancer. Die laatste is nog steeds onderdeel van de bekende dansgroep The Ruggeds uit Eindhoven. Tegelijkertijd heb je het gevoel naar een moderne dans te kijken. Juist die combinatie wilde hij vastleggen. Stephan: “Er is iets interessants gaande in Eindhoven. Je ziet veel jongens die hun sporen hebben verdiend in de underground nieuwe verbindingen leggen met mainstream podia en modern theater.”

Wie kiest, wordt gekozen. Het is de lijfspreuk van deze stad. Maar voordat je kiest moet je vaak eerst iets loslaten. In het geval van Stephan, de gedachte om (wel of geen) professioneel danser te worden. Pas als hij ruimte durft te maken voor nieuwe dingen, komen zijn ontwerp skills echt tot bloei. Van daaruit ontwikkelt hij zich tot filmmaker en vertrekt hij voor een tijdje naar New York om het vak verder onder de knie te krijgen. Nu werkt hij aan zijn eerste speelfilm. “Je moet niet op safe spelen”, zegt Stephan. “Ook niet als mensen in je omgeving dat wel doen.”

Share The Vibe credits:
Dansers: Simon Bus, Roy Overdijk (The Ruggeds), Regie & concept: Stephan Cornelio Velema, D.o.P.: Stef Kwinten, Choreograaf: Andre Grekhov, Gaffer: Ischa Kersten, Set Assistant: Ruud Scheerens, Visual FX: Hale Yesilyurt, Styling: Noëlle Morpey, Sound Composer: Joris Tillmans, Colorist: Frans Suis

Met speciale dank aan:
Dynamo Eindhoven
Mounttec