Update

Bloemkolen ontleden en nieuwe vrienden maken

03 mei 2023
  • Nieuws
The Creators Hub Jordi Sloots This is Eindhoven 09986
Foto: The Creators Hub

Vorige week trapten we de eerste editie van Buurtbistro Schil & Stronk af met een kookworkshop in Vitalis De Hagen in Hagenkamp. Op het menu? Bloemkool! Chef Manfred Albrecht liet de 15 deelnemers zien hoe ze het maximale uit deze groente kunnen halen. Het resultaat: heerlijke gerechtjes en nieuwe vriendschappen tussen buurtbewoners.

Steel de show, kook je stronk

Buurtbistro Schil & Stronk is ons eerste socialdesignproject voor de programmalijn: Activeren van inwoners. Het project speelt in op twee speerpunten uit onze strategie: verduurzamen leuk en makkelijk maken en sociale cohesie in de stad bevorderen. We ontwikkelden het concept voor Buurtbistro Schil & Stronk samen met de social designers van Studio Sociaal Centraal. fffunction.studio verzorgde de huisstijl. De naam Schil & Stronk verwijst naar de eetbare delen van groenten die we vaak weggooien. Met voedselverspilling terugdringen, kunnen consumenten volgens Milieu Centraal de grootste impact maken. We verspillen jaarlijks namelijk zo’n 34 kilo voedsel per persoon, per jaar. Een groot deel daarvan bestaat uit snijverlies, zoals de stronk van een bloemkool.

Bloemkoolbitterballen en bloemkoolpannacotta

Over die bloemkoolstronken gesproken: daar kun je dus hele lekkere frietjes van maken. Je kunt ze ook gewoon fijnsnijden en gebruiken in een soep of groenteschotel, maar dat is lang zo avontuurlijk niet. Chef Manfred liet deelnemers van de kookworkshop juist zien wat voor verrassend lekkere dingen ze kunnen doen met de delen van een bloemkool die ze normaal weggooien. Van bloemkoolbitterballen tot bloemkoolpannacotta. Zelf maakten de deelnemers een bloemkoolzoetzuur en een bloemkoolsoep. Best een uitdaging, zeker voor mensen die niet heel ervaren zijn in de keuken, daarom moest er goed samengewerkt worden. En dat zorgde weer voor leuke nieuwe contacten. Een aantal deelnemers maakte zelfs al plannen om nog eens af te spreken.

The Creators Hub Jordi Sloots This is Eindhoven 09862
The Creators Hub Jordi Sloots This is Eindhoven 00177
    Foto's: The Creators Hub

Buurtlunch op de boulesbaan

Sowieso zien de deelnemers elkaar over een paar weken weer, tijdens de buurtlunch die we organiseren op de jeudeboulesbaan van Vitalis de Hagen. Hiervoor zijn 60 buurtgenoten uitgenodigd. Chef Manfred verzorgt een luxe, volledig plantaardige driegangenlunch met schillen en stronken in de hoofdrol. We hopen dat mensen hier nog meer inspiratie opdoen en nieuwe contacten leggen!

Dat smaakt naar meer

Deze eerste editie van de buurtbistro is een pilot. Ons uiteindelijke doel is om een blauwdruk te ontwerpen voor het programma van Buurtbistro Schil & Stronk. Zo kunnen buurtverenigingen, kookclubs en andere enthousiastelingen zelf hun eigen buurtbistro organiseren. Het is daarmee een cadeau aan de stad en haar inwoners.

Lees meer over Buurtbistro Schil & Stronk op de casepagina.

The Creators Hub Jordi Sloots This is Eindhoven 00270
Foto: The Creators Hub

Veel dank aan Vitalis De Hagen voor het beschikbaar stellen van hun keuken en ruimte!

The Creators Hub Jordi Sloots This is Eindhoven 09951