Update

We zijn los met Verbinden van Talenten

12 juli 2023
  • Nieuws

Studeren in Eindhoven betekent leren, vrienden maken en jezelf ontwikkelen in de meest creatieve stad van Nederland. Hier komen design en technologie op een innovatieve manier samen en daar pluk je als student de vruchten van. Ook als regio floreren we door het talent van deze jongeren. Zij zijn hard nodig om onze koppositie op het snijvlak van design en technologie te behouden. Maar hoe behoud je vers afgestudeerde talenten voor deze regio?

The Creators Hub Eindhoven365 Sanne Marcellis 01379
Foto: The Creators Hub

Waarom we doen wat we doen?

In de citymarketingstrategie van Eindhoven beschrijven we hoe we aan de hand van interdisciplinaire leercommunities studenten willen laten samenwerken aan Eindhovense vraagstukken. In theorie een win-win situatie. Studenten werken samen aan lokale uitdagingen en de oplossingen brengen ons dichter bij ons hogere doel: Eindhoven als meest menselijke innovatieve stad. En terwijl studenten positief bijdragen aan hun leefomgeving, ontstaat ambassadeurschap en de wil om te blijven na de studie. Oftewel: we behouden talent en maken Eindhoven nóg mooier. Je zag het al aankomen: de praktijk is natuurlijk lang niet zo simpel. De ambitie van Eindhoven is groot en zal dus ook door meerdere partners gedragen moeten worden.

The Creators Hub Eindhoven365 Sanne Marcellis 01408
The Creators Hub Eindhoven365 Sanne Marcellis 01336
    Foto's: The Creators Hub

Wie hebben we aan onze zijde?

Hoe kunnen we studenten van verschillende onderwijsinstellingen samen laten werken aan vraagstukken voor de stad Eindhoven? Het antwoord op deze vraag vinden we samen met, je raadt het al, de Eindhovense onderwijsinstellingen. In 2022 brachten we behoeftes, kansen en uitdagingen in kaart bij TU/e Innovation Space, Design Academy Eindhoven, Fontys Pulsed, Fontys ICT InnovationLab, Start-up School (powered by Summa College) en SintLucas. Ook spraken we met partners in de stad die actief zijn op het snijvlak van design en technologie. De conclusie? We moeten vooral gaan doen!

Met genoemde onderwijsinstellingen zijn we dus aan de slag gegaan. Aan de hand van twee co-creatie sessies is de basis gelegd om studenten van verschillende onderwijsinstellingen interdisciplinair samen te laten werken aan Eindhovense vraagstukken. Servicedesignbureau Zeewaardig ondersteunt ons in de ontwikkeling van activerende werkvormen en de begeleiding van de co-creatie sessies. Eindhoven365 heeft een faciliterende rol binnen dit project. Als verbinder jagen we de samenwerking aan tussen de onderwijsinstellingen, halen we vraagstukken op bij partners in de stad en leggen we de strategische basis voor de toekomst.

The Creators Hub Eindhoven365 Sanne Marcellis 01503
Foto: The Creators Hub

Hoe nu verder?

In september 2023 komen we voor de derde keer samen met de onderwijsinstellingen en starten we met de ontwikkeling van een gezamenlijk programma, waar studenten vanaf februari mee aan de slag gaan. Deze pilot is een eerste stap in het gezamenlijke leertraject richting een hechte en actieve Eindhovense leercommunity. Wij kijken met enthousiasme uit naar de volgende stappen.