Case

Expositie duurzaam toerisme DDW 2022

 • Campagne
Expo 4 foto Britt Roelse
 • De vraag

  Hoe kunnen we een open gesprek aangaan met de doelgroep over een duurzame citytrip?

 • Onze oplossing

  Een interactieve installatie als conversatiestarter, op een plek waar de doelgroep zich bevindt: Dutch Design Week. Hiermee introduceren en bevragen we city explorers op een laagdrempelige manier over thema's binnen een duurzame citytrip.

In cijfers

 • 35.000+ bezoekers
 • 9 stellingen
 • 76 ansichtkaarten

Strategische lijn

Deze case past binnen onze strategische lijn: “Verduurzaming van toerisme”.

Bekijk strategie

Een van onze doelstellingen als citymarketingorganisatie is het verduurzamen van toerisme. De eerste stap: de balans opmaken met behulp van de doelgroep. Om het onderwerp duurzaam toerisme te introduceren én bespreekbaar te maken, zijn George & Harrison en de Reuringdienst aan de slag gegaan met een interactieve installatie. Deze werd tijdens de expositie over duurzaam toerisme tijdens Dutch Design Week 2022 ingezet als conversatiestarter.

Eindhoven is de laatste jaren gegroeid als citytrip-bestemming. Maar hoe verbeteren we de balans tussen de economische, sociale en ecologische impact? Dat kan niet zonder de bezoekers van Eindhoven. Een veel bezocht event en tevens een onverminderd populair event onder de doelgroep City Explorer, is Dutch Design Week. Voor ons de uitgelezen kans om het gesprek aan te gaan.

Expo 5 foto Britt Roelse
DDW expositie: How can we make tourism more sustainable? - Britt Roelse

If I go on a city trip …

Aan de hand van verschillende dilemma's hebben we de visie van de bezoekers over een duurzame citytrip bevraagd. Aan iedere keuze hing een gewicht. Zo hadden we aan het einde van iedere dag meerdere inzichten over de behoeftes, wensen en uitdagingen van de doelgroep. De gemaakte keuzes zijn dus niet per definitie goed of fout, ze geven alleen een voorkeur aan. De dilemma's gingen over reizen: 'reis je liever per trein?' of 'reis je liever per vliegtuig?', of over de manier van de stad ontdekken: 'ontdek je de stad liever op eigen initiatief' of 'ontdek je stad liever met behulp van een local?'

Groetjes uit Eindhoven

Bezoekers die nog een tips, wens of (lief) bericht aan Eindhoven kwijt wilden konden dat middels een ansichtkaart doen.

Expo 1 foto Britt Roelse
Eindje - Britt Roelse

Dutch Design Week vormt een interactieve proeftuin voor sociaal experiment.

Inzetten van ontwerpkracht

Sinds de oprichting van Eindhoven365 zien we het belang van de samenwerking met de ontwerpwereld. Ons doel is om designprofessionals nóg meer te betrekken bij de transformatie van de stad. Designdenken helpt ons namelijk om maatschappelijke uitdagingen te vertalen naar menselijke oplossingen. Tijdens Dutch Design Week 2022 kwam dit tot uiting en creëerden we, in samenwerking met verscheidene ontwerpers, een interactieve installatie om designonderzoek actief toe te kunnen passen.

Bereik

Met zo'n 350.000 DDW-bezoekers van heinde en verre, is het negendaagse designfest het perfecte moment om de doelgroep te bevragen. Op zowel thisiseindhoven.com als DDW.nl werd er informatie gegeven over de te bezoeken expositie. De expo was te vinden bij Yksi Expo te Strijp-S en trok in totaal tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers. Dit resulteerde in 76 ansichtkaarten en talloze gesprekken.

Expo 3 foto Britt Roelse
CE Expo magnets foto Britt Roelse
  Dilemma's - Britt Roelse Magneten - Britt Roelse

Partners

Dit project is onderdeel van een langlopende samenwerkingwerking met ontwerpduo Van Eijk & Van der Lubbe. Waarmee we werken aan het grote designonderzoek voor de programmalijn 'verduurzaming van toerisme.' Geheel in lijn met onze toeristische website thisiseindhoven.com ontwierp George & Harrison het concept en de grafische elementen van de expositie. Zij werden ondersteunt door De Reuringdienst in de praktische uitvoering van het ontwerp.